вівторок, 4 лютого 2020 р.

Коронавірус. Що це і як вберегтися?

Багато хто вже чув про страшний китайський вірус - коронавірус. Що це таке і як він з'явився?   На думку експертів, попередні пробні вакцини, спрямовані на лікування пневмонії SARS, можуть бути ефективними і проти нового коронавіруса.
Що таке коронавірус?
До 79,5% генетичного коду коронавіруса 2019 nCoV має схожість з геномом SARS-CoV - коронавируса, який викликав спалах важкого гострого респіраторного синдрому в 2003 році. Крім того, обидва віруси перейшли до людини через ланцюжок тварин від кажанів, стверджує група вчених, що опублікувала вчора в журналі Nature нове дослідження. На думку вірусолога Іана Джонса з Університету Редінга в Великобританії, по суті, 2019-nCoV - це версія SARS, яка поширюється простіше, але завдає меншої шкоди, і тому методи лікування з вакцинами, розроблені для SARS, повинні працювати і проти Уханьского вірусу.
Результат пошуку зображень за запитом "коронавирус"
Звідки взявся вірус і як поширюється?
Влада Китаю пов'язували спалах захворювань з ринком морепродуктів в Ухані: перші пацієнти були там або постійними покупцями, або продавцями. На цьому ринку також продають змій, кажанів і інших тварин.
У дослідженні, опублікованому групою китайських вчених 22 січня, говорилося: "Змія є найбільш імовірним резервуаром для 2019 nCoV в дикій природі". Передбачається, що коронавірус мутував в організмі тварини, після чого отримав можливість заражати людину.
Результат пошуку зображень за запитом "ринком морепродуктів в Ухані"
Епідемія вже почалася?
9 січня стало відомо про першу смерть від нового вірусу. На сайті адміністрації Ухань говорилося, що 61-річний чоловік, якого було госпіталізовано через дихальної недостатності і важкої пневмонії, а також страждав пухлиною черевної порожнини і хронічним захворюванням печінки, помер в міській лікарні, незважаючи на всі зусилля лікарів. Пацієнт купував товари на ринку морепродуктів.


15 січня помер 69-річний чоловік в Ухані, аналізи якого також підтвердили наявність нового коронавируса.
13 січня міністерство охорони здоров'я Таїланду повідомило про перший виявленні 2019 nCov поза Китаєм. Хвора жінка розповіла, що повернулася з КНР, але не відвідувала ринок в Ухані.

20 січня китайська влада визнали різке збільшення кількості хворих, а також той факт, що епідемія вийшла за межі Ухань. К 28 січня інфіковані є у всіх адміністративних утвореннях КНР, за винятком Тибету.
Результат пошуку зображень за запитом "коронавирус"
22 січня померла перша людина за межами провінції Хубей - 80-річний чоловік з провінції Хебей, який гостював в Ухані в грудні.

Станом на 28 січня в світі заразилося 4579 осіб, 106 хворих померли.
На що хворіють і від чого помирають заражені?
Хвороба, що викликається вірусом 2019 nCoV, протікає по-різному. Іноді безсимптомно або у формі легкої застуди. Іноді - у важкій формі з ризиком смерті. Перші симптоми зазвичай включають лихоманку, кашель і задишку, повідомляв Центр по контролю і профілактиці захворювань КНР.
Результат пошуку зображень за запитом "коронавирус"
Безпосередньою причиною смерті в більшості випадків була прогресуюча гостра дихальна недостатність. Пацієнт задихається і вмирає, якщо його вчасно не підключити до апарату штучної вентиляції легенів.
Як захиститися від коронавируса?
Експерти з FlyHealthy радять: сідати біля вікна, менше пересуватися по салону, дезінфікувати руки і не торкатися свого обличчя

Редакція National Geograpghic зібрала кілька порад в експертів з компанії FlyHealthy, які можуть допомогти вберегтися від зараження новим штамом коронавируса на борту літака.
У пік сезону ГРЗ і грипу важливо вміти правильно захистити себе і свій організм. Доктора приводять кілька простих правил, які допоможуть вам зберегти своє здоров'я.
"У першу чергу необхідно дотримуватися правил особистої гігієни: часто мити руки, обробляти свої гаджети, ключі, дверні ручки, провітрювати приміщення, носіння маски, вологе прибирання. Також варто уникати стресів, нормально спати і харчуватися", - говорить завідувачка пульмонологічного відділення лікарні ім . Мечникова Любов Моісеєва.
Результат пошуку зображень за запитом "ринком морепродуктів в Ухані"
Тим же простим правилам рекомендують навчити і дітей, додавши багато пити і промивання носа.
Крім того, медики просять уникати великого скупчення людей.
Дякую за увагу!

Немає коментарів:

Дописати коментар