понеділок, 6 березня 2017 р.

Великий спорт - великі перемоги




Нещодавно відбулися чергові Олімпійські ігри і саме завдяки їм я вперше почула про нашу чудову співвітчизницю, тенісистку Еліну Світоліну. Вона заявила про себе на весь світ ще у юному віці. 
У 2010 році вона у 15 років перемогла на юніорському турнірі найпрестижнішої серії "Великого шолому" – Відкритому чемпіонаті Франції.
Еліна Світоліна почала грати у теніс в Одесі у 5 років, але її становлення відбулося у Харкові, куди вона переїхала займатися до відомого тренера Андрія Луценка. А шліфували талант українки найкращі фахівці світу. Вона займалася у академії екс-першої ракетки планети бельгійки Жюстін Енен, тренувалася у француза Себастьєна Матьє та британця Ієна Х'юза.
На рахунку Світоліної п’ять виграних турнірів WTA за кар'єру. Свою першу велику перемогу вона здобула ще у 2013 році, вигравши Кубок Баку у Азербайджані. За рік українка відстояла звання його переможниці.
У 2015-му наша тенісистка перевершила всіх на Гран-Прі Марракешу у Марокко, а в 2016 році стала найсильнішою на Відкритому чемпіонаті Малайзії у Куала-Лумпурі. 2016-й взагалі можна вважати найуспішнішим у дорослій кар'єрі Світоліної, адже вона також дійшла до фіналу двох престижних турнірів у Нью-Гейвені (США) та Чжухаї (Китай).
Окремим пунктом для Еліни Світоліної минулого сезону виявилася Олімпіада. "Олімпіада для мене - це найважливіші змагання, навіть важливіші турнірів" Великого шолому". В Україні саме Олімпійські ігри популярні, тому я дуже хотіла б принести для моєї країни першу олімпійську медаль в тенісі", - розповідала Світоліна.
Виступ українки у Ріо-де-Жанейро, дійсно, запам'ятається надовго. У 1/8 фіналу Світоліна створила головну сенсацію олімпійського тенісного турніру, впевнено здобувши перемогу у двох партіях у першої ракетки світу та беззаперечного лідера жіночого тенісу останнього десятиліття – американки Серени Вільямс. Проте, цей успіх забрав у нашої тенісистки так багато моральних та фізичних сил, що вона у підсумку не отримала жаданої медалі, зупинившись у чвертьфіналі.
Головне, що Світоліна не пасує перед зірковими тенісистками. Мова не лише про Вільямс - українка виграла два останні поєдинки у німкені Анжелік Кербер, коли та очолювала світовий рейтинг – у жовтні 2016-го у Пекіні та у січні цього року у австралійському Брісбені.
Є у активі харків'янки й перемоги над колишніми першими ракетками світу – сербкою Аною Іванович та данкою Каролін Возняцкі.
Минулий рік Еліна Світоліна завершила на 14-й позиції у рейтингу WTA. До неї так високо ніколи не піднімалася жодна українська тенісистка. На початку 2017-го Світоліна продовжила прогресувати та сягнула 13-ї сходинки у рейтингу на якій перебуває й нині. І схоже що для неї це не межа. За словами самої тенісистки цього року вона планує піднятися до топ-10 світового рейтингу.
Найголовніше, що кар'єра Еліни Світоліної лише набирає обертів. Тому можна сподіватися, що вона встановить ще не один національний рекорд та принесе Україні багато перемог. Можливо – й перший одиночний титул "Великого шолому".

Немає коментарів:

Дописати коментар